dimarts, 26 d’abril del 2011

Les desgràcies no vénen mai soles


Terratrèmol brutal
11 de març de 2011 
Japó
Un terratrèmol de 8,9 graus a l’escala de Richter esdevé a 100 km de la costa nord de Japó.
L'epicentre del terratrèmol estava a 8 km de profunditat, va començar a les 8:43 de Japó (23:43 a Catalunya).
Al començament, tot i que era un terratrèmol d'un grau molt elevat, semblava que el nombre de víctimes mortals seria poc pel grau de força del terratrèmol, ja que Japó està altament preparat per als terratrèmols. El que no s’esperaven era que el terratrèmol, amb epicentre al mig del mar, causaria un tsunami devastador que arrasaria tota la costa nord de Japó, i que causaria un gran nombre de morts, incendis, i, sobretot, un nombre molt elevat de ferits (es calculen uns deu mil morts).
Els geòlegs calcularen que la força que causà el terratrèmol era equivalent a dos-cents milions de tones de “TNT”.
Els especialistes afirmaren que en els següents dies podien haver-hi més terratrèmols.


Tsunami

El tsunami va arrasar amb tot el que trobava pel davant. Era un tsunami, de tipus “baix”.
Si la costa és plana i va pujant de nivell lentament sense fer una gran pujada de cop, el tsunami quan entra a terra és baix ( 5-10 m.). En canvi, si la costa puja de cop, l'aigua fa com un sotrac, i provoca una onada gegantina, que destrossa completament la costa, però no entra terra endins.





Tsunami alt (no és el que va sofrir Japó).



Tsunami baix  (és el que va sofrir Japó).




El que passa quan el tsunami és de tipus baix, com el del Japó, és que entra amb molta força a terra, i arrasa fins molts quilòmetres endins.
La força de la gran onada d'aigua, qua causà el terratrèmol, (valorat com el 5è més fort del món) va devorar tot el que es trobava per davant, cotxes i edificis que emportats per la força del tsunami vagaven perduts pel mig del terrible paisatge... en fi, la catàstrofe que Japó recordarà durant anys com el terratrèmol que originà un tsunami que no va tenir pietat de res.
Repercussions
L'exèrcit de Japó va desplegar 147 equips de rescat des de Tòquio.
Només a la platja de Sendai, ja van trobar tres-cents morts, la xifra total de morts, és d'uns deu mil, i de ferits, disset mil aproximadament. Les destrosses de grau quasi incalculable. Més de quatre milions de cases estaven sense electricitat.
Els incendis afectaren a les centrals nuclears de Onagawa i Fukushima. El govern de seguida va dir que no hi havia cap fuga radioactiva, tanmateix al cap de poc anuncià un alt nivell d'alerta nuclear.
El primer ministre japonès ha reconegut que la crisi de la central nuclear serà llarga, però alhora afirma que estan preparats per qualsevol situació possible. També diu que s'aconseguirà estabilitzar la central a base de refrigerar els reactors.
Desgraciadament a la roda de premsa també va dir que els habitants que vivien a prop de la central, que es preparessin per tornar a casa seva en molt de temps, però que intentaran anar el més ràpid possible.
Central de Fukushima

Música lliure
Jan Serra
Pau Arroyo 
David Bastida
Oleguer Fornés


3 comentaris:

  1. Esperem que es recuperin tots els afectats d'aquest incident tant greu. A la vista dels danys creiem que és molt mala sort i a més el tsunami ho va acabar d'adobar derruint i fent malbé una central nuclear.

    Massa Paraules

    ResponElimina
  2. Esperem que es recuperin tots els afectats de l'incident. I ja és mala sort que a més del terratrèmol hi hagués un tsunami, que és el principal causant de les destrosses.

    Massa Paraules

    ResponElimina
  3. Hola costa!
    Molt bona notícia. Tot i que a recorregut el mon i tothom la coneix, m'ha agradat llegirle per veure punts de viste diferents!
    Gracies!

    Pau Arroyo i Oleguer Fornés

    ResponElimina